Kobanê Davası: ‘HDP’ye katılımım nasıl itham konusu oluyor?’
ANKARA – Kobanê davasında 18’i tutuklu 108 siyasetçinin yargılanmasına devam ediliyor. Davanın 28’inci duruşmasının 4’üncü duruşmasına Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu bazı siyasetçiler, siyasetçiler ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatlar katıldı.
‘HDP’Lİ OLMAKLA MAIL ARASINDA NASIL BAĞLANTI KURULDU ANLAMADIM’
Duruşma, tutuksuz yargılanmakta olan Can Memiş’in esastan savunmasıyla başladı. Memiş, Kobanê olaylarının ardından gelen bir e-postanın aleyhine delil olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu platformun ithamlara konu olması açıkçası halkı yaralıyor. Koordinasyona ilişkin e-postanın illiyet bağı ile ilgili olmamasını lehime delil olarak görüyorum. Savcılık bu e-postanın bana ulaştığını bile tespit etmedi. Herhangi bir mailde habersiz olmamız bizi o organizasyonun bir parçası yapmaz. Genç yaşta HDP ve MYK üyesi olmamla e-posta arasında nasıl bir bağlantı olduğunu anlamış değilim.”
“IŞİD SINIRI GEÇMEYİN DİYE NAKİTTE TUTTUK”
Kobanê olaylarından nerede olduğunun sorulmadığını belirten Memiş, “Bana ‘Kobanê olaylarına katıldın mı?’ diye sordu. Soru soruldu” dedi. Polis katında nerede olduğuna dair herhangi bir soru sorulmadığını belirten Memiş, “6-8 Ekim’de ne oldu? Suruç’ta HDP, kadın örgütleri, sendika ve dernekler nöbet tuttu. Çadır etkinliği çağrıldı ancak çadır etkinliği yapılmadı. Ben de sınırda nöbet tuttum. Bunlar DAİŞ’in sınırı geçmesini engellemek için yapılan nöbetlerdi. Bu nöbetlerin Türkiye’ye değil DAİŞ’e yönelik olduğunu görmeliyiz.” Memiş şöyle devam etti:
“Görüşe göre MYK tweet attı, o yüzden Suruç’a gitmem gösterildi ama o kadar da büyütülecek bir şey değil. Kobanê eylemin yapılmadığı ender yerlerden biri Suruç. Suruç’ta olduğum için etkinliği düzenlediğim belirtiliyor ama bu savcının suçlama yaratma çabasından başka bir şey değil. Savcının hamle dediği şey. Suruç’a gitmem, telefon etmem, İstanbul’a dönmem. Bunlar savcı için aktivizm demek. Görüşte ‘Gece yarısına kadar dışarıdaydı ve yer değiştirdi’ sözlerinden bahsediliyor. Bu, yasanın tamamen bittiği anlamına gelir. Gece geç saatlerde dışarıda olmamın nesi yanlış? Resmi olarak, savcılık ebeveynliği üstlendi. Bu ceza maddesinde resmi olarak yeni bir eşiktir.”
‘POLİTİKA EMEKLİ KAHVESİNE DÖNÜŞTÜ’
Savcılığın HDP’de olmayı ‘örgütsel strateji’ olarak gördüğünü belirten Memiş, “20 yaş altında yöneticilik yapmak parti tüzüğüyle alakalı. Başka partiler de var. Bu bizi yanlış yapmaz. Bu ilaç suçlamalarla karşılaşırsa gençler nasıl siyaset yapacak? Siyaset emekli kahvehanesine dönmedi mi? Bu şekilde suçlanacaksa hiçbir genç hiçbir siyasi partide yer almamalıdır. 30 yaşında müebbetle yargılanıyorum, böyle bir şey var mı? O parti legal mi, legal mi, denetime giriyor mu, seçime giriyor mu? Benim o partiye katılmam nasıl itham konusu olabilir?” söz konusu.
“SAVCILIK MUTLAKA HDP’NİN POLİTİKALARINA BAKMALI”
Memiş, “HDP’nin Analiz Süreci’ne sık sık atıfta bulunması, HDP’nin her zaman analizin yanında olduğunu ve bu yüzden HDP’li olduğumu gösteriyor” dedi. Bu yüzden HDP’de yer aldım. HDP’nin politikası budur” dedi.
Açıldığı dava nedeniyle çalışacak yer bulamadığını, Amerika’da okul kazandığını ancak yurt dışı yasağı nedeniyle gidemediğini söyleyen Memiş, yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti.
14 AĞUSTOS’A ERTELENDİ
Mahkeme heyeti, Memiş hakkında yapılan isim kontrolü uygulamasının kaldırılması taleplerini reddederek duruşmayı 14 Ağustos’a erteledi.