Haber

Yenişehir Belediyesi borçsuz bir belediyedir

Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ocak ayı Meclis Toplantısına katılarak hayata geçirdikleri çalışmaları anlattı ve meclis üyelerinin sorularını yanıtladı. Lider Özyiğit, “Pandemiye ve uzun süren enflasyon ortamına rağmen hiçbir mazeret öne sürmeden hizmet ettik. 2 adet BETEM, Atık Ayrıştırma ve Toplama Tesisi, Balık Pazarı ve Kültür Kompleksi inşa ederek Erkek Öğrenci Yurdu ve Misafirhanemizin inşaatını tamamlayarak hizmete açtık. Halkımızı zor zamanlarda yalnız bırakmadık ve büyük bir mali disiplinle çalıştık. Yenişehir Belediyesi borçsuz bir belediyedir” dedi.söz konusu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Ocak ayı Meclis Toplantısına katılan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, davetlerinden dolayı MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ve MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’a teşekkür etti.

“2019 yılından bu yana binlerce çocuğa ve aileye eğitim verdik.”

Meclis toplantısında konuşan Önder Abdullah Özyiğit, eğitim ve sağlıklı çevre konusunda Türkiye’de ilklere imza attıklarını söyledi. Eğitimdeki örnek projelerinden bahseden Özyiğit, şunları söyledi: “Erken Çocukluk Gelişimi Projemiz kapsamında ilk olarak Yenişehir Akademi’yi kurduk. Burada çocuklarımızın gelişimine yönelik eğitimler veriyoruz. 0-3 yaş erken çocukluk eğitiminin yanı sıra gelişimsel değerlendirme çalışmaları da yürütüyoruz. 2700’den fazla çocuğumuz bu değerlendirmelere tabi tutuldu. Çocuğun gelişiminde sorun varsa ya da yaşıtlarından öndeyse o çocuğun özel ilgiye ihtiyacı vardır. Bu sorunları ne kadar erken teşhis ederseniz o kadar hızlı sonuç alabilir ve sağlıklı yanıt alabilirsiniz. Türkiye’de ilk kez uyguladığımız 0-3 yaş erken çocukluk eğitiminin ardından hemen 3-6 yaş arası çocuklarımız için iki adet Beceri Temelli Eğitim Merkezi (BETEM) kurduk. Beceriye dayalı bir eğitim programı uyguluyoruz. Erken Çocukluk Eğitim Projemiz, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun (ECG-P) katılımıyla düzenlenen uluslararası kongreye davet edildik. Kongrede anlattığımız projemiz büyük beğeni topladı. UNICEF Türkiye Ofis Müdürü projeyi yerinde incelemek istediklerini belirtti. Yenişehir Belediyesi, UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, TC Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın katıldığı kongreye davet edilen tek yerel yönetim birimi olarak sunum gerçekleştirdi. 4’ü yurt dışında olmak üzere toplam 17 üniversite. . Projemiz, Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği eğitim programında örnek olarak gösterildi ve projemizi anlatmaya davet edildik. Projemizi yaklaşık 200 belediyeye aktarma şansımız oldu. New York Üniversitesi (NYU) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Hoş, İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda projemizi bir kez daha örnek gösterdi. Türkiye’de yerel yönetimlerin çocuklarla ilgili çalışmalar yaptığını ancak sonuçta bu çalışmanın çocuk maması ve çocuk bezinden öteye gitmediğini, yalnızca Yenişehir Belediyesi’nin bilimsel temellere dayalı bir proje yürüttüğünü belirtti. Mersin’e gelen dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a projemizi anlattık, o da bu projenin çok değerli olduğunu ve tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini söyledi. 2019 yılından bu yana binlerce çocuğa ve aileye eğitim verdik. Ancak amacımız bu projeyi Türkiye geneline yaymak. Umarım Türkiye’ye mal olur, Türkiye’nin eğitim sistemine mal olur. Anne ve baba çocukları hakkında iki şeyi düşünürler. Bunlardan biri sağlık, diğeri eğitim. Aslında bizim yaptığımız da farklı bir şey değil. Yenişehir’i büyük bir aile olarak görüyoruz. Yenişehir’de yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve en iyi eğitimini sağlamak için çalışıyoruz. Eğitim ve sağlıklı bir çevre bizim için çok değerli, Türkiye’de bu alanlarda ilklere imza attık.”söz konusu.

“Attığımız her imzada samimiyiz”

Başkanlar Anlaşması’nı imzaladıklarını belirten Önder Özyiğit, şunları söyledi: “Göreve gelir gelmez, doğa dostu politikaları destekleyen Avrupa İklim ve Enerji Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni 2019 yılında imzalayan Türkiye’nin 19. ilçe belediyesi olduk. Attığımız her imzada samimiyiz ve bu imzayı attıktan hemen sonra Ar-Ge Müdürlüğümüzü kurduk ve gereğinin yapılması için çalışmalarımıza devam ettik.”dedi.

“Yenişehir Belediyesi olarak Akıllı Şehirler Stratejik Planı 2030’u hazırladık”

Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir’in 2050 karbon nötr emisyon hareketlerini hazırladıklarını ve şehrin dijital ikizini oluşturduklarını kaydetti. “Yenişehir Sürdürülebilir Güç ve İklim Eylem Planımızı (SECAP) hazırladık. Plan kapsamında 2050 yılı karbon nötr emisyon eylemlerini hazırlayan Türkiye’deki ilk ilçe belediyesi olduk. Ayrıca Sürdürülebilir Güç ve İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’na iklim farkındalık anketine yer veren ilk ilçe belediyesi olduk. Plan kapsamında 2050 yılında sıfır emisyona ulaşma hedefimizi belirledik. Stratejilerimizi belirledik, planımızı yaptık. Yenişehir Belediyesi olarak Akıllı Şehirler Stratejik Planı 2030’u hazırladık. Bir şehrin rasyonel yönetiminin temel unsurları da bu planda yer aldı. Biz de şehrimizi bu stratejik plan doğrultusunda yönetiyoruz. Yani burada şehrin yetenekleri değerlendiriliyor. Hem ulaşım hem de altyapı anlamında şehri daha yaşanabilir hale getirecek altyapıyı oluşturduk. Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Etraf’ta yürütülen, bir şehrin akıllı şehir kabiliyetlerinin değerlendirilerek olgunluk seviyesinin belirlendiği Akıllı Şehir Olgunluk Değerlendirme Modeline katılan ilk ilçe belediyesi olduk. Yenişehir modelde 81 il arasında 13’üncü akıllı şehir oldu. Şehrimizin dijital ikizini yarattık. Dijital ikizde amacımız şudur; Yenişehir’in gerçek işleyişini, altyapısını ve kaynaklarını dijital ikizde değerlendirerek burada simülasyon yapma imkanımız var. Yani bir yere inşa edeceğimiz bir binanın güneş enerjisinden yararlanma oranını dijital olarak ölçme imkanına sahip olacağız. Ve bir binanın yerleşim planından ağaç dikimine kadar tüm süreçleri bu dijital ortamda simüle etme imkanına sahibiz. Dolayısıyla rüzgar akışı, su baskını, görünürlük ve güneşlenme sürelerini ölçerek bilimsel temellere dayalı bir oluşum yapabileceğiz” dedi.söz konusu.

“Yenişehir’in Kent Sağlık Profilini Hazırladık”

Başkan Özyiğit, Atık Toplama ve Ayırma Merkezi inşa ederek Yenişehir Çevreci Halk Kartını hayata geçirdiklerini belirtti. , “Enerjide Liderlik ve Çevre Dostu Tasarım (LEED) Sertifikasına uygun Mersin’in ilk yeşil binasını inşa ettik. Şehrimizde yeşil bina üretimini teşvik ettik. Yeşil bina dediğimiz çevreyle uyumlu, karbon emisyonu düşük, yalıtımı yüksek, yeşilliğiyle yarattığı emisyonları ortadan kaldırma özelliğine sahip binalardır. Yenişehir Çevreci Halk Kartını yeniden hayata geçirdik. Çevre odaklı yarattığımız bir proje. Evlerdeki atıkların ayrıştırılıp biriktirilmesi ve daha sonra toplanması amacıyla tasarlanarak vatandaşlara ekonomi kazandırıldı. Atık Toplama ve Ayrıştırma Merkezimizi kurduk. Atık yağları topluyoruz, çevreyi koruyoruz ve şehrimize fayda sağlıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün başlattığı, şehirlerde yaşayan vatandaşların fiziksel, çevresel ve ruhsal refahını artırmayı amaçlayan, Türkiye’nin de dahil olduğu Sağlıklı Şehirler Derneği’ne üye olduk. “32 mahallenin tamamında Kent Sağlığı Araştırması yaparak Yenişehir’in Kent Sağlığı Profilini 8 farklı ana başlıkta hazırladık.”dedi.

“Klasik belediye hizmetlerini proje olarak görmüyoruz”

Başkan Özyiğit, depremde 50 bin depremzedeye ve pandemi dönemi de dahil olmak üzere 48 bin Yenişehirliye sosyal destek sağladıklarını belirtti. “Klasik belediye hizmetlerini bir proje olarak görmüyoruz ama özellikle eğitimli bir toplum oluşturmak ve insanların sağlıklı bir şehirde yaşamasını sağlamak konusunda büyük fedakarlıklar ve çabalar gösteriyoruz. Ve çalışmalarımızı bilimsel temelde yapıyoruz. Son beş yılda iki buçuk yıllık bir pandemi dönemi, ardından beyin sarsıntısı felaketi yaşadık. Depremin ardından şehrimize gelen birçok depremzedeyi ağırladık. 50 bin depremzedeye gıda, giyim ve temel ihtiyaç yardımında bulunduk. Yardım demek istemiyorum çünkü 5 Şubat’ta her şey ellerindeydi. Büyük felakette kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha böyle bir felaket yaşamamayı umuyoruz. “Pandemi dönemi de dahil olmak üzere 48 bin Yenişehirli vatandaşımıza gıda, giyim, bebek maması ve hijyen malzemeleri dahil destek sağladık.”söz konusu.

“Bugüne kadar 7’den 77’ye 6 bin 500 vatandaşımıza sanat eğitimi verdik.”

Spor, kültür ve sanat alanındaki en önemli çalışmalara değinen Lider Özyiğit, şunları söyledi: “Sportif anlamda çok değerli işler başardık. 2019 yılında Mersin’de ilk kez triatlon yarışı düzenledik. Bugün geldiğimiz noktada 2 yıl üst üste Avrupa Triatlon Kupası’na ev sahipliği yapan, Nisan ayında da Dünya Paratriatlon Kupası’na ev sahipliği yapacak bir ilçe belediyesi olduk. ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi kadın basketbol takımımızla Avrupa’nın en büyük kupasında ikinci olduk. Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanarak bunu başaran ilk Anadolu takımı olduk. Voleybol Şenliği düzenledik, 5 bin 500 sporcu şehrimize geldi. Bunların hem Mersin’in hem de Yenişehir’in tanıtımı açısından çok değerli çalışmalar olduğuna inanıyorum. Kültür ve sanata önem vereceğimizi söyledik, mutlaka bir altyapımız vardı. Biz de bu altyapıyı doldurarak, yani niteliksel anlamda katkıda bulunarak, geliştirerek festivalleri gerçekleştirdik. Şu anda devam eden yarıyıl tatili nedeniyle Çocuk Oyunları Şenliğimiz var. Her gün yüzlerce çocuğumuz salonları dolduruyor ve bu şenliğe katılıyor. Kasım ayında Yenişehir Komedi Oyunları Festivalini gerçekleştirdik. Tiyatro oyunlarını 8 günde 13 bin izleyiciyle buluşturduk. Kurduğumuz Yenişehir Kişisel Gelişim Merkezi’nde (KİGEM) bugüne kadar 7’den 77’ye 6.500 vatandaşımıza sanat eğitimi verdik. “Mobil sinema ve tiyatro oyunlarını mahallelerimize taşıdık.”

“İmar planı önerimiz Pirireis, Palmiye, Gazi, İnönü, Dumlupınar, Barbaros, Eğriçam ve Akkent mahallelerini kapsıyor.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Özyiğit, doğal afetlere dayanıklı bir şehir oluşturmak için çalıştıklarını kaydetti. “Deprem gibi felaketler meydana geldikten sonra herkes çok değerli sözler söyler ama bir süre sonra hepsi unutulur. Yıllar önce yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinde olduğu gibi hep tedbirler konuşulur ama bugüne geldiğimizde en önemli vaatler arasında ‘depreme dayanıklı evler yapacağız, kentsel dönüşümleri gerçekleştireceğiz’ sözlerini duyuyoruz. politikacıların. Son 20 yılda hiçbir şey yapılmadı. Bir yıl önce deprem yaşadık. Bu deprem felaketinden sonra meslektaşlarıma şunu söyledim; ‘Bunu asla unutmayacağız’ dedim. Çünkü şehrimiz her ne kadar 3. derece deprem bölgesi gibi görünse de risk her zaman var. İnşaat, jeoloji ve jeofizik mühendislerinden oluşan Zemin ve Temel Etüt Grubumuzu genişleterek ilimizde inşa edilen binaların zemin etütlerine yönelik kontrollerimizi sürdürüyoruz. Yenişehir’deki mevcut yapıların incelenmesi ve riskli yapıların tespit edilmesi amacıyla Hızlı Tarama Ekibimizi kurduk. 60 kişiden oluşan Acil Arama Kurtarma Grubumuzu kurduk. Ekibimiz eğitimli ve tam donanımlı olup, acil durumlarda arama kurtarma operasyonlarını gerçekleştirecektir. Ekip içerisinde teknik çalışanların yanı sıra psikolojik destek sağlamak üzere alanında uzman sosyolog ve psikologları da bünyemizde bulundurduk. Afet Riski Altında Dönüştürülecek Binaların Uygulama İmar Planı Revizyon Çalışmasını hazırladık. GMK Bulvarı ile Adnan Menderes Bulvarı arasındaki yerleşim bölgesinde afet risklerine hazırlık kapsamında yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesi amacıyla riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi ve imar çalışmalarının uygulanabilir bir şekilde düzenlenmesi amaçlanmaktadır. bu içerikte. “İmar planı önerimiz Pirireis, Palmiye, Gazi, İnönü, Dumlupınar, Barbaros, Eğriçam ve Akkent mahallelerini kapsıyor.”söz konusu.

“106 hektarlık belediye hizmet alanının tümseğinden kurtulduk.”

Başkan Özyiğit, belediye hizmet alanlarının büyük sorun oluşturduğuna ancak bu sorunu büyük ölçüde çözdüklerine dikkat çekti. “Uzun yıllardır ertelenen 1/1000 ölçekli 1., 2. ve 3. Etap ile Müftülük Vadisi ve Otoyol üst kısmının imar planlarını tamamladık. Bu planlar doğrultusunda 13. Caddenin devamı olan ve Mersin Üniversitesinin güneyinden geçen yolun imar uygulaması tamamlanarak üniversite kavşağına kadar yolun mülkiyet sorunu çözüldü. Bu yolun açılmasına yönelik çalışma Mersin Büyükşehir Belediyesi (MBB) tarafından başlatıldı. Üniversite kavşağından Kaleköyü’ne kadar olan yolun imar uygulaması Belediyemiz tarafından tamamlanarak MBB’nin onayına gönderildi. Yeni açılan 17. Caddenin devamı olan Müftü Vadisi imar planları doğrultusunda imar uygulama çalışmalarına başladık. Bu yol Akbelen Bulvarı’na, ardından otoyola ve Şehir Hastanesi’ne bağlanacak. Ancak GMK Bulvarı, Okan Merzeci Bulvarı ve Ali Kaya Memnun Bulvarı’nda trafik yoğunluğu azalacak. 17. Cadde sayesinde Üniversite Hastanesi ile Şehir Hastanesi arasındaki bağlantı sağlanacak. Belediye hizmet alanları Yenişehir Belediyemiz için çok büyük bir konuydu. Revize İmar Planlarını hazırlarken bu sorunu mutlaka çözdük. Yenişehir Belediyesi sonunda 106 hektarlık belediye hizmet alanının tümseğinden kurtulduk. Değerli menzilimiz var. “Yıl içinde bu sorunu sıfırlamış olacağız, yani Yenişehir Belediyesi’nin kamulaştırmasız devralması sorunu, belediye hizmet alanlarıyla ilgili sorun ortadan kalkmış olacak.”dedi.

“Yenişehir Belediyesi borçsuz bir belediyedir”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise büyük bir mali disiplinle çalıştıklarını belirtti. “Pandemiye ve uzun süren enflasyon ortamına rağmen hiçbir mazeret öne sürmeden hizmet ettik. 2 adet BETEM, Atık Ayrıştırma ve Toplama Tesisi, Balık Pazarı ve Kültür Kompleksi inşa ederek Erkek Öğrenci Yurdu ve Misafirhanemizin imalatını tamamlayarak hizmete açtık. Halkımızı zor zamanlarda yalnız bırakmadık ve büyük bir mali disiplinle çalıştık. Yenişehir Belediyesi borçsuz bir belediyedir. Yaptığımız binaları bakanlıklara devretmek gibi bir anlayışımız yok. Sorumluluk alıyoruz, işçi çalıştırıyoruz. Vatandaşlarımız BETEM’lerimizde, Öğrenci Yurtlarımızda, Konukevlerimizde ve diğer tesislerde çalışıyor. 550’den fazla hemşehrimize istihdam sağladık. Tekrar söylüyorum; Yenişehir Belediyesi borçsuz bir belediyedir. Borçsuz olması ve mali durumunun uygun olması nedeniyle Güneş Enerjisi Projesi (GES) için Dünya Bankası’ndan 1 milyon 200 bin dolarlık kredi sağlanması amacıyla 15 Şubat’ta sözleşme imzalayacağız. Bu krediyi kabul ettik. Kabulümüzün temeli borçsuz bir belediye olmamızdır. Bu projeyle hizmet binalarımızın enerjisini güneşten alacağız ve bu kredi 5 yıl içinde kendini amorti edecek. Hiçbir dayanağı olmadan haksız eleştiriler yapıldı. Burada ‘çok personel çalıştırıyoruz’ diyoruz, evet eleman çalıştırıyoruz çünkü göreve geldiğimizde mevcut çalışan çok fazla mesai yapıyordu. Yeni işçilerle ekmeğimizi paylaştık. Yani bu kadar işsiz varken kimseyi gece gündüz çalıştırmamak lazım. Mevcut işçi normal vardiyasında, işe aldığımız işçi ise normal vardiyasında çalıştı, böylece işçi istihdamında artış sağladık. Göreve geldiğimizde 570 gün alacak ve emekli olmak üzere olan çok sayıda işçimiz vardı. Emekli çalışana 50 milyon TL civarında tazminat ödedik. 19 yıldır izin kullanmayan bir işçi vardı. Ortalama 400 gün civarında izin alacak işçiler vardı. Arkadaşlarımızı izne gönderdik ve yavaş yavaş izinlerini kaybettik. Bunu stabilize ettik. 31.01.2024 tarihi itibariyle kasamızda 58 milyon 247 bin TL nakit var. Göreve geldiğimizde kredi kullandık, faizler düşüktü, hizmet ürettik, kredi borçlarımızı ödedik. “Kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz”dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberniksar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort