Trakya Üniversitesi’nden buğday üreticilerine pas hastalığı uyarısı
Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, yüksek nem ve yüksek hava sıcaklığı nedeniyle buğdayda görülen pas hastalığına karşı üreticileri tarlalarını denetlemeleri konusunda uyardı.
prof. Dr. Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne’de son dönemde yağışlı havanın etkili olduğunu ve bunun nemli bir hava oluşturduğunu söyledi.
Sıcak ve nemli havanın buğdayda pas hastalığına neden olduğunu hatırlatan Kaya, “Kurak dönemden sonra yağışlar buğdaya çok iyi geldi ama havanın nemlenmesi pas ve bazı mantar hastalıklarına neden oluyor. Üreticilerin bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. .” söz konusu.
Kaya, özellikle bayrak yaprağın hastalıkla buluşmasını engellemek için hastalığın bitkinin üst kısmına doğru ilerlediği durumlarda ilaçlamanın değerli olduğunu vurguladı.
Erken dikilen çeşitlerde hastalığın daha sık görülebildiğinin altını çizen Kaya, şunları kaydetti:
“Çiftçilerimiz ilaçlama çalışması yaptı ister pas ister başka hastalık olsun. Atılan ilaçlarda mutlaka koruma süresi var, 20-25 gün civarında bir koruma süresi var.
Devam eden yağışlar ve sıcak havalarla birlikte artan nem, pas ve mantar hastalıklarının yeniden görülmesine neden olabiliyor. Üreticiler tarlalarını denetlemeli, hava şartlarını takip etmeli ve tarlanın durumuna göre ilaçlama yapmalıdır.”
Edirne Ziraat Odası saha ekipleri üreticilerle toplantı yaparak pas hastalığına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.